Oma Leni

Lieve, lieve, lieve, oma Leni,
Wat doe je me toch aan, gekkie…

Al 24 jaar lang is er 1 iemand geweest die altijd achter mij heeft gestaan en waar ik altijd achter heb gestaan. Naast mijn moeder, die de wereld voor mij betekent, maar die ik zoals elke dochter wel eens wat kon aan doen, was er altijd nog iemand waar ik een band mee heb wat ik met niemand anders had. Iemand waar ik nog nooit boos op ben geweest, waar ik nog nooit gek van ben geworden, iemand wat net voelt als een moeder, maar dan toch net even iets anders. Mijn lieve, gekke, kleine oma Leni. Als ik aan alles denk wat ik wel niet van jou mocht snoepen, zeggen, maken, stiekem doen komt er toch wel een lachje door mijn tranen heen. Als ik de foto’s zie op zolder van ons samen besef ik hoe veel wij samen hebben meegemaakt en dat wat wij hebben zo speciaal en zo bijzonder is. ´Oma, je ziet er gewoon nog zo gewoon uit, gewoon als m´n oma.´ Vaak vergat ik wat er allemaal speelde de afgelopen drie jaar, want wat ben jij goed in doen alsof alles nog even normaal is, waardoor het je lukte om mij geen zorgen te geven.  Stommerd. Ik haat het dat jij dit moest meemaken en ik haat dat niks meer hetzelfde word als hoe het hoorde, maar dat zal nooit zoveel haat zijn als de liefde die ik heb voor alles wat er is geweest. Hallo, heeft jullie oma wel eens verkleed als clown, met een wc-rol over een camping gerent? En om het even nog erger te maken, schaamteloos er poepies bij liet? Oma, daarom hou ik juist zoveel van jou. Ik hou ervan hoe jong je nog was in gedachte. Hoe goed je mij telkens nog kon begrijpen en hoe trots je naar mij keek. Al 24 jaar lang is er geen moment geweest dat je niet trots op mij bent geweest en dat heb ik altijd gevoelt. Jij bent altijd degene geweest die mij kon laten stoppen met treuren op welke manier dan ook. Al mopperde je even op opa, lachte ik alweer. Als jullie een discussie hadden zei ik altijd dat ik ´neutraal´was, maar oma, ik stond stiekem toch altijd aan jouw kant hoor. Al liet je schaamteloos een scheetje, ik was meteen weer vrolijk. Om hoe je bent, word ik trots als mensen zeggen dat ik zoveel op jou lijk. Al bedoelen ze dan meestal net zo koppig, eigenwijs en het beter weten van alles, maar ach hihi we weten hoe we kunnen zijn. Ik hou van je als ik denk aan hoe je er altijd voor mij bent geweest. Hoe je niemand mij pijn liet doen, hoe je het altijd voor mij opnam in zware tijden en hoe je er voor mij was als iemand mij in de steek liet. Ik vergeet nooit meer de nacht dat ik huilend op je stoep zat en niet naar binnen wilde, omdat je anders misschien wakker zou worden. Dat ik door mijn betraande ogen ineens de deur zag open gaan en jou daar in je pyjamaatje zag staan. Dat je half naar mij toe kwam gerend en mij met zoveel liefde omarmde en mee naar binnen nam. Vier uur in de nacht maakte jij een kopje thee voor mij en hield net zolang mijn hand vast tot ik in slaap viel. Ik ben je zo dankbaar hoe lief je telkens reageerde en mijn troost bent als ik huilend op de grond naast je bed zat, omdat ik even niet meer wist wat ik moest, wie ik was of wat er moest gebeuren. Dat jouw magische; ‘ach moppie toch’ altijd werken. Dat alle gesprekken tijdens ons ontbijt met z’n twee mij hebben gebracht waar ik nu ben. Dat jij altijd invloed hebt gehad bij al mijn keuzes en dat mijn geluk altijd grotendeels door jou kwam. Dus oma, wat moet ik nou zonder jou? Je hoort bij mij. Al 24 jaar lang ben je mijn beste vriendin, mijn steun en toeverlaat en de enige die altijd in mij heeft gelooft. Dankjewel voor hoe je was, hebt geleefd en ik mis je nu al zo erg stommerd. Ik zal je nog trotser maken dan je al was.
Mijn lieve, gekke, kleine oma Leni, tot ooit..

IMG_3458IMG_3462

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s